خبرگزاری مهر – گروه استانها: ایران چهارمین کشور تولید کننده گردو در کشور محسوب میشود قطب اول تولید گردو همدان است و تویسرکان مهمترین بازوی تولید این استان میباشد اما نکته جالب اینجاست که استان کرمان با تکیه بر شهرستان بافت و رابر با بیشترین سطح زیر کشت باغهای گردو در کشور دومین تولید کننده گردو در ایران است اما وقتی دنبال رد و پای استان کرمان در بازار گردو در استانهای محوری در بازار مصرف میگردیم هیچ نامی از کرمان در میان نیست.
کار به جایی رسیده که برای فروش این محصول موانع با ارسال گردو به استان همدان و استفاده از برند این استان رفع میشود.
اید دید در سایه فعالیت چند ساله انجمن گردو، خوشههای صنعتی و جهاد کشاورزی چه اقدامی برای برندینگ سومین محصول کشاورزی استان کرمان از نظر تولید و ارزش ریالی انجام شده است
حالا باید دید در سایه فعالیت چند ساله انجمن گردو، خوشههای صنعتی و جهاد کشاورزی چه اقدامی برای برندینگ سومین محصول کشاورزی استان کرمان از نظر تولید و ارزش ریالی انجام شده است.
جشنوارههای گردو یکی پس از دیگری در استان کرمان سالهاست برگزار شده است اما برگزاری این جشنوارهها در استان کرمان مانند جشنواره گل محمدی و سیب و گلابی و … بیشتر به جشنوارههای بومی محلی شبیه هستند و نتوانستهاند گامی مؤثر در راستای رفع موانع تولید و بازاریابی باشند.
مشکلات تولید گردو در استان کرمان
بازاریابی ضعیف به خصوص در بازارهای خارجی، عدم بسته بندی مناسب، فروش فلهای، هجوم آفت کرم خراط، سرما زدگی، خشکسالی و حتی ورود گردو چینی به بازار کرمان و وجود ارقام کم بازده و برداشت دستی و عدم وجود کارخانههای فراوری مشکل عمده گردوی استان کرمان هستند.
در حالی که گردوی کرمان حداقل در این استان باید بی رقیب باشد اما به سادگی میتوان مغز گردوهای تولید استانهای غربی و گاه گردوهای چینی را در کرمان مشاهده کرد.
برداشتن گامهای مؤثر در راستای دور زدن تحریمها و استفاده از پتانسیلهای بومی و محلی در راستای دور زدن تحریمها بسیار مهم است و مهمترین ابزار در بازار چند بخشی گردو در استان کرمان؛ هماهنگی بین دستگاههای مختلف و ورود جدی بخش خصوصی به ویژه اتاق بازرگانی است.
تولید سالانه ۲۰ هزار تن گردوی خشک در کرمان
در استان کرمان طی هر سال بیش از ۲۰ هزار تن گردوی خشک تولید میشود که به ترتیب شهرستانهای بافت، رابر، سیرجان، زرند، شهربابک و کرمان و برخی از شهرستانهای جنوبی استان در تولید گردو در استان کرمان نقش تعیین کننده دارند.
گردو در استان کرمان زیر سایه سنگین پسته و خرما در حال فراموش شدن است
گردو در استان کرمان زیر سایه سنگین پسته و خرما در حال فراموش شدن است و یکی از مشکلات عمده در زمینه تولید گردو این است که چرخش مالی در این صنعت بسیار محدود است و حتی مدیران استان هم به این نتیجه نرسیدهاند که سرمایه گذاری در تولید و فرآوری این محصول میتواند ارزش افزوده برای استان باشند و منتظر حضور بخش خصوصی در این زمینه هستند.
بیش از ۱۸ هزار هکتار باغ گردو در شمال استان کرمان وجود دارد و این در حالیست که باغهای گردو در جنوب کرمان در این آمار لحاظ نشده است.
در استان کرمان از هر هکتار باغ گردو بین ۱.۵ تا ۱.۲ تن گردو برداشت میشود البته در سالهای اخیر کرم خراط و سرمازدگی و خشکسالی میزان تولید را بسیار کاهش داده است
آنچه که عجیب است اینکه هیچ آمار دقیقی در خصوص میزان دقیق تولید گردو در استان کرمان وجود ندارد اما بدون شک از میزان ۲۵ درصد باغهای کشور که در استان کرمان قرار گرفته گردو نقش قابل توجهی دارد و بیشترین تمرکز نیز در بافت و رابر وجود دارد و سایر شهرستانها تولید قابل توجهی به خود اختصاص ندادهاند.
در استان کرمان از هر هکتار باغ گردو بین ۱.۵ تا ۱.۲ تن گردو برداشت میشود البته در سالهای اخیر کرم خراط و سرمازدگی و خشکسالی میزان تولید را بسیار کاهش داده است.
محمد اسفندیاری یکی از تولید کنندگان گردو در شهرستان بافت است که به خبرنگار مهر میگوید: متأسفانه انجمن و یا تعاونی منسجمی که بتوان د در امور اجرایی و عملی در زمینه تولید و جهت دهی کشاورزان گامی مثبت بردارد وجود ندارد و تمام اقدامات در حد شعار و یا حرف است.
وی افزود: انجمنهای پسته و خرما بسیار منسجم عمل میکنند و چون گردش مالی قابل قبولی در این زمینه وجود دارد عملاً جریانهای اجتماعی و سیاسی را نیز با خود همراه میکنند و در نهایت تصمیم گیری برای حل مشکلات به خوبی انجام میشود.
انجمنهای پسته و خرما بسیار منسجم عمل میکنند و چون گردش مالی قابل قبولی در این زمینه وجود دارد عملاً جریانهای اجتماعی و سیاسی را نیز با خود همراه میکنند
اسفندیاری بیان کرد: میزان بارندگی در شهرستانهای بافت و رابر به شدت کاهش یافته است به طوری که برخی روستاها و گاه شهر رابر برای تأمین آب شرب نیز با جیره بندی مواجه هستند و بسیاری از باغهای گردو با مشکل آبیاری دارند.
وی گفت: کرم خراط نیز به یکی از موانع جدی تبدیل شده بطوریکه این آفت که با هیچ سم شیمیایی از بین نمیروند را فقط میتوان با قطع درختان آلوده و سوزاندن درختان رفع کرد.
وی ادامه داد: برای صادرات این محصول به خارج از کشور با مشکل زیادی در زمینه بازاریابی مواجه هستیم چون عملاً محصول کشورهای دیگر با هزینه تولید بسیار کمتر در دسترس قرار دارد و هزینه تولید در ایران بالاست.
این تولید کننده گردو افزود: عملاً در خصوص بسته بندی و برند در کرمان گام نخست هم برداشته نشده است و کارهایی که انجام شده بسیار کمرنگ است، در زمینه بازاریابی در استانهای مختلف نیز اقدامی نشده و کمتر مصرف کنندهای با نام شهرستان بافت آشناست اما تویسرکان را همه میشناسند.
در زمینه کنترل خرم خراط عملاً اتفاق قابل توجهی روی نداده و بسیاری از باغهای قدیمی در حال نابود شدن است و باید گونههای جدید و مقاوم گردو در شهرستان کشت شود
وی بیان کرد: در زمینه کنترل خرم خراط عملاً اتفاق قابل توجهی روی نداده و بسیاری از باغهای قدیمی در حال نابود شدن است و باید گونههای جدید و مقاوم گردو در شهرستان کشت شود.
وی در خصوص عدم استقبال سرمایه گذاران برای ایجاد کارخانههای فراوری گفت: عملاً زمینهای برای معرفی پتانسیلها فراهم نشده و وقتی بازار مصرف، گردوی بافت را نمیشناسد ریسک سرمایه گذاری هم بالا میرود و در این زمینه باید همه دست به دست هم دهیم تا مشکلات رفع شود.
رئیس اداره جهاد کشاورزی بافت در گفتگو با مهر اظهارداشت: شهرستان بافت مهمترین تولید کننده گردو در استان میباشد و ۷ هزار هکتار باغ گردو در این شهرستان وجود دارد که ۱۲ هزار تن محصول از این باغها برداشت و روانه بازار مصرف میشود.
بافت جزو دو قطب اصلی تولید گردو در کشور است
احمد کریمی افزود: برداشت محصول از اواخر شهریور در شهرستان آغاز میشود و اشتغال بسیاری از مردم شهرستان بافت به برداشت گردو وابسته است.
وی تصریح کرد: بافت جزو دو قطب اصلی تولید این محول در کشور محسوب میشود که میتوان در صورت سرمایه گذاری در صنایع بالادستی و پایین دستی بسیاری از مشکلات در بحث اشتغال را حل کرد.
وی به تغییرات عمده اقلیمی در شهرستان اشاره کرد و بیان کرد: طرحهایی همچون خرید لارو کرم خراط از کشاورزان به منظور تشویق آنها برای مقابله با این آفت در دستور کار است و آموزشهای لازم در این زمینه به کشاورزان داده شده است.
کریمی گفت: یکی از اقدامات مورد نیاز در شهرستان بافت کشت ارقام با بازدهی مطلوب و مقاوم در مقابل تغییرات اقلیمی است.
وجود پتانسیلهای عمده در استان کرمان که ۲۵ درصد باغهای میوه کشور را در خود جای داده یکی از ضروریات انکار ناپذیر برای توسعه ارزآوری با تکیه بر اقتصاد مقاومتی و منابع غیرنفتی است که با برنامه ریزی مناسب و توجه به داشتههای بومی هر شهرستان امکان پذیر میباشد.
نظر شما